Me olemme varmasti kaikki huolestuneita vallitsevasta epävarmuuden, levottomuuden ja kaoottisuuden tilasta, joka elämäämme on tullut tämän epätavallisen kevään 2020 aikana. Vaatii itseltä todella paljon pystyäkseen keskittymään tai olemaan tuottava, kun Covid-19 pandemia on tuonut elämäämme paljon muutoksia ja rajoituksia. Onkin niin helppo velloa negatiivisuudessa ja ylikuormittua. Ja mitä meille tapahtuu, kun tunnemme itsemme ylikuormittuneiksi? Ainakin minun ovelat pikku aivoni reagoivat ehdottamalla: ”Katja, sinun pitäisi olla paljon tuottavampi! Kannatta multitaskata!”. Onneksi en kuitenkaan ole täysin vasta-alkaja ja minulla on aikaisempaa kokemusta ylikuormittumisesta, joten vastaan: ”Hiljaa aivot, en lähde tuolle tielle! Haluan kohdella itseäni lempeästi ja keskittyä yhteen asiaan kerrallaan”. Tällöin tulee kuvaan mukaan pullollinen laventeli eteeristä öljyä. Se on täydellinen työkalu helpottamaan ylikuormitusta. Yksi pullo ja yksi kasvi, joka pystyy auttamaan myös sinua ratkaisemaan yhden ongelman kerrallaan.

Lähdetään Provenceen!

Otetaanpa tauko koronakaaoksesta ja lähdetään hengittämään raikasta selkeyttä päiväämme. Ota nenäsi alle pullo laventeli eteeristä öljyä ja hengitä syvään, kunnes tunnet sekä hapen että laventelin tuoksun virranneet kehoosi ja pystyt irrottautumaan yliaktiivisesta ajattelukoneestasi. Keskity täysin tuoksuun ja kehossasi vallitseviin tunteisiin. Jos sinulla ei ole saatavilla laventeli eteeristä öljyä, etsi ulkoa jotain tuoretta, kuten männyn käpy tai vaikka kourallinen vihreää ruohoa. Kuvittele, että olet aurinkoisella laventelikentällä Provencessa, Etelä-Ranskassa. Seisot polviasi myöten kukkivien laventelien keskellä. Älä huoli, vaikkei sinulla olisi aavistustakaan miltä se tuntuu. En ole itsekään ollut laventelipellolla, mutta meillä on mielikuvituksemme sekä miellyttävä tuoksu nenämme alla.

Aito laventelin tuoksu on mutkaton, puhdas, kukkainen ja syvästi rentouttava. Ajatuksesi siirtyvät pehmeästi lempiongelmissasi vellomisen sijaan kiitollisuuteen elämästä. Yksinkertaista. Mutkatonta. Olet yhtä upea kuin ympäröivät kasvit, viileä ja tyylikäs. Luonto muistuttaa sinua siitä, että olet hieno ja rakastettu.

Tämä on aromaterapiaa. Hengitettäessä aromaattisia molekyylejä, menevät ne aivoihimme, jossa ne vaikuttavat hermoihimme, lihaksiimme, hormoneihimme ja viime kädessä soluihimme. Tuoksut tuovat myös tunteita ja herättävät muistoja. Käytän itse päivittäin eteerisiä öljyjä apuna kaikessa lähtien omasta stressitasostani lasteni korvakipuihin. Aromaterapian ottaminen osaksi elämääni on tapa, jonka ansiosta kodissani on vähemmän kemikaaleja, enemmän luonnollisia terveydenhoito- ja ihonhoitotuotteita sekä ihania tuoksuja, jotka kaunistavat elämääni.

Laventeli puhdistajana

Laventeli on loistava puhdistaja

Laventelin tuoksu on niin raikas, että monet puhdistusaineet ovat yrittänet jäljitellä sen tuoksua. Itseasiassa nimi “laventeli” on johdettu latinankielisestä sanasta lavare, joka tarkoittaa ”pestä”. Laventelista löytyy kirjoituksia yli 2500 vuoden takaa. Jo muinaiset egyptiläiset käyttivät laventelia muumioiden palsamointiin sekä parfyyminä. Benediktiläisabbedissa St Hildegaard, (1098-1179) suositteli laventelia “puhtaan luonteen säilyttämiseksi”. Viktoriaanisella aikakaudella 1837-1901 Englannin kuningatar rakasti laventelia ja puhui siitä usein. Laventeli eteerisellä öljyllä on sanottu olevan paljon terapeuttisia vaikutuksia: se on antiseptinen, tulehdusta vähentävä, antimikrobinen, kipua lievittävä, ihoa parantava, antiallerginen, antispasmodinen, immunostimulantti, antispasmodinen, keskushermostoa rauhoittava ja deodorantti. Lista jatkuu ja laventelista saadut tutkimustulokset ovat todella vaikuttavia. Se puhdistaa lian, mikrobit sekä pahan tuulen.

Laventelin kanssa sopii esim. appelsini, piparminttu ja frankinsensi eteerinen öljy

Yksi eteerinen öljy hoitaa satoja ärsyttäviä asioita

Suosittelen laventelia sekä ensimmäiseksi eteeriseksi öljyksi, että parhaaksi öljyksi auttamaan kaaoksen torjunnassa, koska sitä voidaan käyttää niin moneen eri käyttötarkoitukseen. Yksi pullo laventeliöljyä riittää todella moneen asiaan ja tässä muutama esimerkki:

 • Lisää muutama tippa laventeli eteeristä öljyä lattianpesuveteen nauttiaksesi aromaterapeuttisesta hetkestä puhdistaessasi lattioita. Laventelilla on myös antimikrobisia ominaisuuksia, joten kodistasi tulee putipuhdas.
 • Laventeli hoitaa tulehduksia, joten kokeile sitä korvakipuihin. Laita tippa öljyä pumpulipalloon, jolla pyyhit korvaa tai levitä laventeliöljysekoitusta korvan ympärille.
 • Tee kasvohoitoosi luonnollinen ihoöljy laventeli- ja manteliöljyistä.
 • Tee tehokas öljysekoite päänsärkyyn laventeli-, piparminttu- ja frankinsensi öljyistä.
 • Hoida palovammoja, hyönteisten puremia tai ihottumaa laventeliöljyllä, joka lievittää kipua sekä kutinaa ja auttaa parantamaan ihoa.
 • Lisää laventeli eteeristä öljyä diffuuseriin unettomuuden tai ahdistuksen helpottamiseksi.
 • Laita tippa laventeliöljyä tyynysi kulmaan rauhoittaaksesi yliaktiivista mieltä.
 • Hiero mietoa laventeliöljyseosta lapsesi (yli 5 v.) selkään rentouttaaksesi ja rauhoittaaksesi lasta.
 • Tee luonnollinen deodorantti laventeliöljystä, joka on antibakteerinen ja poistaa epämiellyttävät tuoksut.
 • Kokeile laventeliöljyä höyrysaunassa kausiallergioiden helpottamiseksi ja vastustuskyvyn lisäämiseksi
 • Lievitä ärsyyntyneen suolen oireyhtymän oireita hieromalla laventeliöljyä vatsaasi. Se rentouttaa vatsaa ja lievittää kipua.
 • Hoida kuukautiskipuja laventelilla, bergamotilla, meiramilla ja roomalaisella kamomillalla.
 • Hiero laventelihydrolaattia suussa oleviin haavautumiin.
 • Lisää muutama tippa laventeli- ja appelsiiniöljyjä käsisaippuaan tai käsivoiteeseen, tappaaksesi bakteereja, hoitaaksesi ihoasi ja saadaksesi makean kukkaistuoksun käsiisi.

Ja lista jatkuu ja jatkuu. Laventelia on tutkittu paljon ja löydät mielenkiintoisia tuloksia kliinisistä tutkimuksista osoitteesta: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Aito laventelin tuoksu

Jos sinulla on ollut aikaisemmin huonoja kokemuksia laventelista, kannattaa kokeilla laadukasta puhdasta laventeli eteeristä öljyä ja miettiä asiaa uudelleen. Tuoksu voi olla täysin erilainen riippuen siitä, millaista tuotetta haistat. Synteettinen laventeliöljy ei ole ollenkaan sama, kuin puhdas eteerinen öljy. Eri öljymerkkien laaduissa on paljon eroja ja suosittelen, että sijoitat laadukkaaseen tuotemerkkiin, etkä halpaan kopioon. Vain aito ja puhdas eteerinen öljy sisältää edellä luetellut parantavat ominaisuudet. Heikompilaatuisista synteettisistä öljyistä saat zen-tilan sijaan todennäköisesti vain ärsytystä ja päänsärkyä.

Itse olen käyttänyt eteerisiä öljyjä päivittäin viiden vuoden ajan. Tänä aikana olen kokeillut useita eri tuotemerkkejä joutuen usein pettymään, kunnes löysin tuotemerkin, johon voin luottaa: Pranarôm. Nämä eteeriset öljyt ovat luotettavia, kliinisesti testattuja ja korkealaatuisia. Tuotteet ovat hinnaltaan keskitasoa, mutta niiden hinta-laatusuhde on erittäin korkea. Turström Aromatics verkkokaupassa löydät hyvän valikoiman Pranarômin eteerisiä öljyjä ja pohjaöljyjä. TÄSTÄ voit lukea lisää Pranarômin tuotteista ja laatutakuusta.

Laventelin sekoittaminen muiden tuoksujen kanssa

Laventeli on myös toimiva öljy lisättäväksi öljyseoksiin, koska se sopii hyvin yhteen useimpien muiden öljyjen kanssa. Voit muokata laventelin tuoksua sekoittamalla sitä esimerkiksi appelsiinin, mandariinin, bergamotin, geraniumin, roomalaisen kamomillan, setripuun, frankinsensin, eukalyptuksen, timjamin, ruusupuun tai Ylang Ylangin kanssa. Laventeli on turvallinen ja ihoa ärsyttämätön öljy, mikä tekee siitä loistavan öljyn kodin apteekkiin. Se sopii yli viisivuotiaille lapsille. Nuoremmille lapsille ja vauvoille suosittelen sen sijaan laventelihydrolaatin käyttöä. Lisäsinkin juuri ranskalaisesta Florihana-tislaamosta ekologisia hydrolaatteja verkkokauppaani.

Kevään lukuvinkkejä laventelin kera

Selfhelp-kirjallisuuden suurkuluttajana, jolla on vuosien kokemus New Agen kokonaisvaltaisesta henkisyydestä, tunnen velvollisuudekseni jakaa myös kirjasuosituksia tässä blogikirjoituksessa. Auttaakseni sinua koronakaaoksesta selviämiseen, voin suositella mitä tahansa Selfhelp-guru Louise Hayn kirjallisuudesta. Hänen kirjansa voivat tehdä mistä tahansa huonosta päivästä paremman ja hänen perintönsä on vertaansa vailla. Löydät apua kaikenlaisiin aiheisiin Hay House -verkkosivustolla. Kirjassaan You can heal your life Louise Hay kertoo, kuinka voit muuttaa huonon kokemuksen elämässäsi menestyksekkääksi elämän opiksi. Toinen hieno ajatustenherättelijä on David R. Hawkins, jonka kirjassa Letting Go: The pathway of surrender, opetetaan luopumista hallinnan tarpeesta ja itsensä vapauttamista negatiivisuudesta. Emme voi hallita asioita, joita koronavirus on aiheuttanut maailmanlaajuisesti. Näin ollen tänä keväänä onkin parempi keskittyä hallitsemaan omia tunteitaan ja nauttimaan ranskalaisesta laventelista kotioloissa.

Rakkaudella,

Katja

Tästä Youtube videosta löytyy yksinkertainen ohje, kuinka voit tehdä helpon, mutta tehokkaan kasvoöljyn laventelista ja jojobaöljystä.