FLOWER POWER HENGENPELASTAJANA

Flower power hengenpelastajana

Päättäessäni alkaa aromaterapeutiksi pohdin, että ammatti näyttäytyy monelle höpsönä tai ei niin vakavasti otettavana. Tiesin, että joutuisin vakuuttelemaan ihmisiä. Tästä huolimatta olin kiinnostunut eteeristen öljyjen ominaisuuksista ja löysin tieni sumun lävitse selvittääkseni mistä aromaterapiassa on oikein kyse. Löysin oman valkoisen yksisarviseni näiden mielenkiintoisten öljyjen joukosta!

Kukka korvan takana tulen nyt kaapista ulos ja huudan:

Olen hippi!

Hyvä, ja seuraavaksi aiomme penkoa hipin ulos myös sinusta! Elämä on helpompaa ja iloisempaa, kun on hieman flower poweria pääkopassa. Aromaterapia voi nopeasti siirtää meidät kukoistavaan puutarhaan. Minun työni on vakuuttaa, ettei kenenkään tarvitse elää elämäänsä ilman eteerisiä öljyjä vain sen vuoksi, ettei tiedä mitä niillä oikeastaan tehdään.

Mitä on aromaterapia?

Aromaterapia on tutkimusta, jossa kasvit ja niiden eteeriset öljyt ovat huomion kohteena. Aromaterapiassa tutkitaan, kuinka öljyjä voidaan käyttää moneen erilaiseen terapeuttiseen tarkoitukseen. Se on holistinen hoitomuoto, koska se ottaa ihmisen huomioon kokonaisuutena. Se pyrkii huolehtimaan ihmisen terveydestä kaikilla eri tasoilla ja sen avulla on mahdollista hoitaa akuutteja vaivoja sekä myös kohentaa terveyttä pitkällä aikavälillä.

Holistinen näkökulma terveyteen

Terveyttä voidaan ylläpitää monin eri keinoin. Ja kuten sanottua, voin aromaterapeuttina myöntää, että kannatan luonnollisia, ekologisia, ei-keinotekoisia ja kokonaisvaltaisia tapoja ylläpitää ja vaalia terveyttämme. Kokonaisvaltainen lähestymistapa tarkoittaa, että ihmistä ja hänen terveyttään tarkasteltaessa otetaan huomioon yksilön fyysinen, psyykkinen ja henkinen puoli.

Holistinen lääketiede, kuten myös kiinalainen lääketiede, tarkastelee ihmistä kokonaisuutena sen sijaan, että se keskittyisi vain siihen osaan, jossa oireet ilmenevät. Tämän tieteenalan mukaan terveysongelmien taustalla olevat syyt on tutkittava. Englanniksi puhumme ”juurisyystä” (root cause), pahan juurista, sairauden syystä. Holistisen näkemyksen mukaan sairautta ei tule hoitaa ainoastaan paikallisesti tai vain poistamalla oire, koska ongelman perisyyt on todennäköisesti jossain muualla kehossa, psyykessä JA itseasiassa myös sielussa.

Holistista näkökulmaa selittää puutarhametafora: Rikkakasvien repiminen ei ole hyödyllistä, jos jätät rikkakasvien juuret mullan alle.

Onko eteeriset öljyt lääkkeitä?

Eteeriset öljyt voidaan luokitella luonnollisiksi valmisteiksi, joilla on kokonaisvaltaisia terveysvaikutuksia. Suomen lainsäädännön mukaan emme saa kutsua eteerisiä öljyjä lääkkeiksi tai väittää, että öljyt parantavat sairauksia. Voimme silti tutkiskella eteerisillä öljyillä tehtyjen kliinisten tutkimusten tuloksia. Voimme myös viitata omiin ja muiden kokemuksiin aromaterapiasta. Eteeristen öljyjen positiivisista terveysvaikutuksista on paljon näyttöä. Kansanlääketiede on useiden tuhansien vuosien ajan käyttänyt ja kartoittanut lääkekasveja terveyden- ja sairaanhoidossa. Keski-Euroopassa eteerisiä öljyjä käytetään enemmän erilaisten sairauksien hoidossa rinnakkain tavanomaisen lääketieteen kanssa.

Myös Suomessa kiinnostus eteerisiin öljyihin ja aromaterapiaan on herännyt ja eteerisiä öljyjä voi ostaa terveyskaupoista, netistä ja jopa ruokakaupasta. Jos olet kiinnostunut joogasta, meditaatiosta tai luonnonkosmetiikasta, olet luultavasti myös kuullut puhuttavan eteerisistä öljyistä. Monilla on kotona kaapissaan pieni ruskea öljypullo, mutta he eivät tiedä mitä tehdä sillä. Vihje; käytä se ennen kuin se hapettuu ja vanhenee!

Minulla on intohimo luonnollista lääketiedettä kohtaan ja haluan tuoda ohjeet ja tiedon helposti saataville. Tarjoan kursseja ja työpajoja aromaterapiasta ja työskentelen aktiivisesti sen eteen, että Suomessa on tietoa aiheesta.

Eteeriset öljyt elämässä ja kuolemassa

Kiinnostukseni öljyjä kohtaan syntyi, kun äitini sairastui syöpään vuonna 2013 ja halusin auttaa häntä. Tuolloin tein päivätöitä toimittajana. Äidin sairauden vuoksi minusta tuli vapaa-ajallani omistautunut google-tutkija, kun etsin lääketieteellistä tietoa sairaudesta. Minä ja äitini olimme aina luja joukkue, parhaat ystävät, äiti-tytär-tiimi. Ajatus äitini menettämisestä pelotti minua niin, että otin vastuulleni hänen sairauden. Luotin syöpäklinikan lääkäreiden tekevän parhaansa tavanomaisilla hoidoillaan, joten minä puolestaan keskitin energiani täydentävien hoitomenetelmien etsimiseen. Löysin paljon tutkimuksia eteerisistä öljyistä ja erilaisista syövistä. Lisäksi pidin ajatuksesta, että on olemassa terapiamuoto, joka antaa meille iloa ja hyviä tuoksuja. Hankin muutaman pullon; frankinsensia, sitruunaa, neilikkaa ja sitruunaruohoa nähdäkseni kuinka ne voisivat auttaa meitä. Öljyt antoivat meille helpotusta, rauhaa ja yhteisiä muistoja sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta. Äiti ja minä vitsailimme, nauroimme ja ihmettelimme maailmaa haistellessamme öljyjä.

Äitini ja minä häissäni.

Hän piti meille kauniin puheen

ja lähti pian sen jälkeen takaisin Meilahden sairaalaan.

Aromaterapiaa suruun

Kuitenkin, rakas äitini kuoli. Minun sydämeni särkyi, elämäni romahti ja sain burn-outin menettäessäni minulle niin rakkaan ihmisen. Äitini kuolemaa seurasi vaikea aika. Löysin lohtua perheestäni, lapsistani, luonnosta ja ajatuksesta että rakkaus, loppujen lopuksi, on kuolematon.

Toivon pilkahdus väsyneelle sydämelle

Muistan heränneeni eräänä aamuna kello viideltä ja istuin yksin kahvikupin ja kannettavan tietokoneen kanssa keittiön pöydän äärellä ja ilmoittauduin aromaterapia koulutukseen. ”Huh, miten hölmöä!” kriittinen ääni sisälläni sanoi. ”Hyvänen aika, miten ihanaa!” Sanoi toinen ääni. Sitten tilasin koulutukseen tarvittavat 25 eteeristä öljyä ja aloin opetella kasvien latinalaisia nimiä. Se oli ensimmäinen askel pois uupumuksestani. Korjasin rikkoontuneen Katjan aromaterapian avulla. Tuosta hetkestä eteenpäin olen ensin pysähtynyt ja haistanut kukkia ennen kuin moottorini kuumenee liiaksi.

Eteerinen = ylevä, hengestä inspiroitunut, viehättävä

Mitä tarkoittaa eteerinen? Sen lisäksi, että viittaan konkreettisen nesteen haihtuviin molekyylien ominaisuuksiin haluan nyt keskittyä eteeristen öljyjen muihin ulottuvuuksiin. Näillä ulottuvuuksilla tarkoitan luonnon värähtelyä ja kasvien sielua, jonka uskon olevan piilossa öljyjen fyysisen muodon alla. Samalla lailla kuin emme voi tutkiskella ihmisen sielua tieteellisillä menetelmillä ei myöskään laboratoriot pysty havaitsemaan kasvien sielua.

Eteeriset öljyt, joita käytän mieluiten tulevat belgialaiselta Pranarom-tuotemerkiltä. Olen valinnut heidät, koska mielestäni he ovat parhaita Suomesta saatavia öljyjä. Pranaromin öljyillä on laatutakuu ja jokaisella pullolla on tunnistekoodi. Niiden sisältö testataan labrassa laatu- ja takuustandardein. Merkin ylpeys on kyetä osoittamaan mistä tietyistä molekyyleistä öljyn sisältö koostuu. Miten hienoa! Tarvitsen tätä uskaltaakseni käyttää öljyjä ja tietääkseni, että öljyt ovat puhtaita, turvallisia ja bioaktiivisia. Toisin sanoen, öljyt ovat terapeuttisesti tehokkaita eikä haitallisia.

Mutta jokainen vakavasti otettava aromaterapeutti tietää myös, ettei öljyjen koko koostumusta voida määrittää GC/MS -raporteissa. Hyvällä öljyllä on luonnonvoimaa. Se värähtelee ja elää tavalla, jota emme voi osoittaa sormella.

Voimme kutsua sitä öljyjen hippiulottuvuudeksi

Yhdistelmä kemiaa ja hippeyttä eteerisissä öljyissä hoitaa vartaloamme, psyykettä ja sieluamme. Kun luonto paranee, se on aina kokonaisvaltaista.

Sainko lopulta sisäisen hippisi huomion?

Jippii! Nyt voin suositella sinulle joitain eteerisiä öljyjä, jotka avaavat sydäntäsi entistä enemmän. Ruusu, ruusupuu, kataja, helichrysum tai mänty voivat auttaa meitä olemaan enemmän läsnä kaikenlaisten tunteiden kanssa. Ei ole olemassa universaaliavainta sydämeen, me olemme erilaisia, joten meidän täytyy yksinkertaisesti haistella tiemme omaan sieluumme. Öljyjen avulla se onnistuu! Näin se on onnistunut minun tapauksessani. Jos etsit hyvää kirjaa aromaterapiasta ja sielunhoidosta suosittelen Gabriel Mojaysin teosta Aromatherapy for healing the spirit. Se on upeaa luettavaa!

Toivotan sinulle rentoja kesäpäiviä!

Katja